Hvis du tror at du har blitt utsatt for hacking er det om å gjøre å ta tak i dette så raskt som mulig.

Ondsinnete filer og virus er komplekse, og har en tendens til å spre seg, og blir verre over tid. Her er en liste over tiltak du bør gjennomføre:

 • Beskytt hjemmesiden din bak en sikkerhetsløsning som både filtrerer bort ondsinnet trafikk, forhindrer hacking og skanner hjemmesiden fortløpende for malware.
 • Oppdater all programvare, både på hjemmeside og datamaskinen(e). I fremtiden sørg for å gjøre alle oppdateringer når de blir tilgjengelige. Aktivere gjerne automatiske oppdateringer, hvis det er en mulighet.
 • Sørg for at du har et godt antivirusprogram og at dette er oppdatert.
 • Installer et godt verktøy lokalt på datamaskinen(e) for fjerning av malware.
 • Endre alle passord på bedriftens hjemmeside, epostkontoer, tilgang til ulike tjenester, applikasjoner, nettsider og datamaskinen(e). Deaktiver fildeling og sørg for at gjestekontoer er deaktiver.
 • Hver gang du åpner opp e-post åpner du en potensiell inngang for en hacker. Før du åpner opp en epost, så bør du ha disse punktene i tankene:
  1. Stopp og tenk deg om: Har jeg en forbindelse med avsender?
  2. Ser eposten troverdig ut? (Du kan blant annet sjekke om avsender navnet stemmer med epost adressen som vises når du trykker på avsender navnet.)
  3. Vær obs på eposter med typiske “click bait” emner som “Sikkerhetsadvarsel”, “Pass på”, “Vedr. din bestilling”, “Husk å hent pakken din” er vanlige metoder for å få deg til å klikke. Sjekk
  4. Hackere kan få en epost til å fremstå som om den kommer fra en av dine kontakter. Ta deg tid til å sjekke om en mistenkelig epost virkelig har blitt sendt av avsenderen den utgir seg for.
  5. I eposter med linker, kan du forsøke å holde musen over linken. Eposter med ærlige hensikter vil da ofte vise gjenkjennende innhold som henger sammen med siden linken er koblet til.
  6. Er du i tvil? Slett mailen! Det verste som kan skje er at du får en purring eller telefon.